Să fie, cu adevărat, lumină

Au apărut de ceva vreme unele publicații online care par a-și fi făcut un scop din compromiterea Bisericii prin publicarea de “anchete jurnalistice” asupra a diferite activități ale acesteia, anchete pe care le întâlnim, apoi, frecvent distribuite pe rețelele sociale. Până la urmă, nu e nimic nelegitim aici, cu singura condiție a bunei credințe și loialității față de adevăr în prezentarea informațiilor.

Pentru cineva pregătit în chestiunile juridice și atent la conținutul acestor anchete și nu la diversiunile de limbaj utilizate de autori, ceea ce se poate concluziona ar fi mai degrabă că jurnaliștii anchetatorii nu prea găsesc lucruri în neregulă în activitățile Bisericii.

Însă cei mai mulți cititori nu sunt în poziția de a putea evalua exact semnificația informațiilor din texte, astfel că se pot ușor lăsa sugestionați de tonul insinuant-acuzator al articolelor.

De fapt, la o lectură atentă a acestor anchete, constatăm că ni se prezintă lucruri normale și activități legitime în raporturile Bisericii cu statul, nimic ilegal, doar că se înșiră documente ca într-un soi de incantație hipnotică, cititorul nefamiliarizat cu actele administrative fiind purtat amețitor printre tot felul de numere de hotărâri de consilii locale, primării sau ministere, totul pe un ton insinuant, conspirativ, lăsându-i-se impresia că acolo se petrece ceva dubios, deși nu rezultă de nicăieri, concret, vreo nelegalitate, ci se lasă doar o senzație vagă că Biserica ar avea ceva de ascuns.

În realitate, Biserica încheie acte sau desfășoară activități firești oricărui alt ONG sau entități non profit pentru obtinerea fondurilor cu care să-si poate susțină activitatea, fie ea de cult, pastorală, misionară sau filantropică.

La fel ca orice alt ONG, poate desfășura, potrivit legii asociațiilor și fundațiilor activități economice directe (de exemplu, editare și vânzare de carte, pelerinaj organizat) pentru a-și asigura finanțarea activității sale non profit sau dacă sunt în legătură directă cu rostul său, fie el cultic, misionar, filantropic.

Nu doar Biserica poate primi în folosință bunuri imobile proprietate publică, ci și orice alt ONG cu statut recunoscut de utilitate publică – cum a fost, spre pildă, cazul bine cunoscut al imobilului din Calea Victoriei 120 acordat în folosință Grupului pentru Dialog Social și în care funcționează un local.

Ridicarea și întreținerea așezămintelor sociale ale Bisericii – fie că vorbim de cantine pentru săraci, aziluri, clinici, adăposturi, costă, nu se pot face gratis. Toată activitatea Bisericii, salariile – deloc consistente – ale preoților care, în săptămânile marilor posturi, par insuficienți la cozile de la spovedanie sau la sfințirile de case, costă și ele Biserica, la rândul lor. Chiar și bisericile și mânăstirile pe care unii le înjură că sunt multe, dar mulți alții le-ar vrea mai multe ca să le aibă mai aproape și mai puțin aglomerate, cer efort financiar. Pictura costă, restaurarea bisericilor monument, de care ne mândrim sau pe care nu le dorim scorojite de trecerea timpului, costă și ea.

E criticat sprijinul acordat de stat Bisericii (de fapt, acordat tuturor cultelor, nu doar celui ortodox), chiar dacă acest sprijin nu e nici măcar a suta parte din bugetul Sănătății, dar cei ce critică, iată, sunt nemulțumiți și de faptul că Biserica găsește căi să se poată și autoîntreține și să-și finanțeze o mare parte din lucrare și să fie un partener loial atât statului, cât și societății.

Deseori, aparent, jurnaliştii activişti sunt preocupaţi de ipocrizia discursului public al BOR. Biserica ortodoxă, spun ei, se laudă cu lucrarea sa filantropica, însă mare parte sau chiar cea mai mare parte a fondurilor din care se susţine misiunea sa socială provin de Ia stat. Aşadar, nu există „jertfă”, ci doar o relaţie privilegiata cu banul public.

Asta e concluzia lor după luni de investigaţii în care se folosesc doar de date publice și în care au găsit doar aşezăminte sociale în perfectă stare conduse de preoţi realmente implicaţi si responsabili, cărora nici măcar ei, acești „investigatori”, nu le găsesc vreun cusur.

Și atunci, care e problema? Într-o astfel de investigaţie recentă, care nu a descoperit de fapt nimic, autorii sunt supărați că ONG-urile private nu au aceleaşi şanse să primească fonduri publice pentru desfăşurarea de servicii sociale, cum are Biserica Ortodoxă. Adică, de ce sa primească Biserica aceste fonduri si nu, să zicem, „Salvaţi Copiii”? Sau „Dăruieşte iubire”? Sau cine ştie ce olandezi?

De fapt, relaţia dintre stat si Biserică nu e una privilegiată, ci e una de încredere absolut firească. Biserica nu e orice ONG privat, ci o reţea socială care pătrunde peste tot si ştie cel mai bine nevoile oamenilor. Evident că primăriile si consiliile vor dori un astfel de partener competent social – și în același timp și capabil să desfășoare proiecte de o anvergură care uneori o depășește pe cea a majorității ONG-urilor – mai ales că deseori fondurile ONG private se risipesc 80% pe salarii, deplasări, flyere și întruniri cu pișcoturi.

In cele din urma, dacă doar discursul despre filantropie deranjează, Biserica ar putea remedia oricând. Însă, poate că nu din cauza discursului suferă jurnaliștii investigatori, ci pentru că acele resurse nu se duc unde ar vrea ei. Sau, să se ducă oriunde, dar nu la Biserică. Ea trebuie înfometată, și așa poate se va stinge, sau măcar se va supune ideilor noilor comisari.

E binevenită căutarea adevărului și e binevenită critica. Dar sunt binevenite atunci când adevărul e căutat de dragul adevărului, nu subordonat dezinformării,  și când critica e făcută cu dragoste, nu cu scopul de a răni sau de a denigra.

Pentru a face lumină, trebuie făcut totul cu lumină în inimă.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s