Doamnelor, încetați să mai faceți sex ca bărbații!

de Suzanne Venker

Fie că vorbim de campusurile universităților sau de sălile de consiliu din țară, femeile tind să facă sex precum o fac bărbații. Și se frig.

În cartea sa “Neprotejată”, dr. Miriam Grossman, fost doctor psihiatru în campus, ne vorbește despre Olivia, o studentă la Universitatea din California, Los Angeles – UCLA – care a fost șefă de promoție la liceu și plănuia să urmeze mai departe Medicina. Dupa ce a ajuns în campus, Olivia a avut o scurtă relație cu un tânăr. Când s-a terminat, a urmat o serie de crize de vomă și a ajuns în centrul medical al campusului, unde a întâlnit-o pe dr. Grossman.

Se pare că Olivia avusese prima ei experiență sexuală cu acel tânăr și i-a povestit dr. Grossman că se gândea încontinuu la el. Mai ales, nu mai era în stare să îl vadă în aceeași clasă cu ea. “De ce”, a întrebat-o Olivia “ți se spune cum să-ți protejezi corpul de herpes și sarcină, dar nu ți se spune și cum să-ți protejezi inima?”

Kerry Cohen, autor al memoriilor “Loose Girl” ne poate lămuri. În cartea ei, Cohen examinează trecutul ei promiscuu, în care a avut aventuri cu aproximativ 40 de tineri și bărbați adulți. În “Loose Girl” Cohen analizează în detaliu emoțiile care i-au acompaniat experiențele sexuale. Ea își expune motivele pentru care a făcut sex, de ce a ales bărbații pe care i-a ales, cum s-a simțit la fiecare întâlnire și după aceea, și la ce se aștepta ea să se întâmple, comparativ cu ce se întâmpla exact. Până la urmă, ce voia Cohen era ca bărbații să o placă. “I-am lăsat pe acești bărbați să mă pătrundă, dorindu-mi să mă fac plăcută lor”.

Este greu să ne imaginăm că tânărul cu care s-a culcat Olivia ar fi avut crize de vomă și ar fi aterizat la centrul medical al campusului din cauză că a fost cu Olivia, și la fel de dificil este să ne imaginam un autor – și nu o autoare – care să fi scris cartea în locul lui Kerry Cohen. Majoritatea bărbaților care se angajează în relații bazate doar pe sex nu se gândesc prea mult la cele cu care s-au culcat și nici nu cercetează după aceea de ce au făcut asta – ei deja știu de ce au făcut-o.

Și de obicei nici nu fac sex cu femei pentru ca ele sa îi placă. Mulți bărbați fac sex pentru simplul motiv că este la îndemană. “Pentru un bărbat, ăsta poate să fie parcursul omului obișnuit care-și numără cuceririle” scrie Cohen. “Dar pentru o fată este o altă poveste”. O altă poveste, așa e.

De unde vine ideea asta că femeile pot și ar trebui să facă sex ca bărbații pe motiv de nediscriminare? Și când? Valul acesta e relativ recent și s-a format odată cu revoluția sexuală, care promovează cu mândrie sexul fără angajamente, și cu aprobarea pilulei contraceptive de către Administrația pentru controlul medicamentelor, ambele evenimente având loc în anii ’60.

Înainte de asta, exista o perspectivă spusă sau nespusă despre sex: că este pentru căsătorie sau, cel putin, pentru o relație serioasă dintre adulți. E adevarat că oamenii nu erau de accord mereu cu ideea căsătoriei, dar agreau faptul că angajamentul era foarte important. Ideea că cineva s-ar culca cu o persoană pe care abia a cunoscut-o era, de asemenea, absurdă (și totodată, tabu).

Gata! Cu o pilulă magică care chipurile ar schimba totul, și mentalitatea de “sex liber” care s-a răspândit în țară, o nouă idee s-a născut: femeile pot fi precum bărbații. Cu riscul de sarcină înlăturat, femeile își pot face de cap și ele. Problema este că, de fapt, cele mai multe femei nu vor asta. Și cele care fac asta își dau seama repede că organismul lor nu vrea să coopereze.

Într-adevăr, contracepția te poate apăra de o sarcină, dar nu poate să facă nimic atunci când vine vorba de natura ta feminină. Nu te poate face egalul sexual al bărbatului. Cu toate astea ne comportăm ca și cum asta s-ar petrece, ceea ce e o iluzie. Așa că din campusurile universitare până în sălile de consiliu femeile încearcă să facă sex ca bărbații: fără să obțină vreun angajament înainte. Și se frig.

Am scris de curând un articol legat de acest efect. “De ce aventurile de o noapte  nu merg la femei”. Nu a fost un argument în favoarea ideii că aventurile de o noapte ar fi “bune” pentru bărbați, dar nu și pentru femei. Eu cred că nimeni nu ar trebui să facă sex ocazional. Sunt de accord 100% cu afirmația lui Jordan Peterson, pe care l-am citat la sfârșitul articolului meu:

“Oamenii tratează sexul ca și cum ar fi ocazional. Nu este. Sexul este ceva incredibil de complicat. Este periculos. Implică emoții. Implică o sarcină. Implica boli și trădare. Te face să cunoști profunzimile unei persoane. Nu te joci “ocazional” cu așa ceva. Ei bine, poți, dar vei plăti pentru asta.”

Peterson a făcut această observație în timpul unuia dintre interviurile sale și a fost, din păcate, uitată. Cred că e un truism care ar trebui repetat întruna, câtă vreme nimeni nu s-a simțit împuternicit să o facă. În schimb, se presupune că, atunci când vine vorba de sex, pilula contraceptivă – de fapt – a transformat femeile în bărbați.

Nu, nu s-a întâmplat asta. Într-un studiu calitativ legat de aventurile de la facultate, autorii articolului “Daunele sexului ocazional” au concluzionat, printre altele, că răspunsul femeilor la sexul ocazional e diferit de cel al bărbaților:

“Sentimentul dominant de regret pentru femei este legat de rușine și auto-învinovățirea de a se fi angajat în relații sexuale de tipul aventurilor ocazionale. Necunoașterea partenerului și lipsa unui legături ulterioare cu partenerul par să le compună regretele si mânia asupra lor însele. Sentimentul de regret care predomină în cazul bărbaților este legat de alegerea unei partener nepotrivite pentru o aventură ocazională. O femeie care a participat la acest studiu a expus următorul punct de vedere: «În timpul unei partide de acest fel, femeile se simt speciale, dorite, drăguțe, bărbații se simt atrăgători și în control. Apoi femeile se gândesc dacă ei le vor mai suna,  ce a însemnat asta, oare ea a făcut ce trebuia. Bărbații nu simt nimic. Bărbaților nu le pasă, atâta timp cât și-o trag».”

Multe femei învață azi într-o manieră mai dificilă ceea ce mamele și bunicile lor știau deja: sexul pentru femei nu e ca sexul pentru bărbați. Majoritatea bărbaților pot face sex cu femei de care nu sunt atrași din punct de vedere sentimental și apoi să doarmă liniștiți. Asta nu se aplică la femei. Chiar și cea mai liberă femeie din punct de vedere sexual este surprinsă să afle că nu se poate detașa la fel cum o fac bărbații. Poate fi indiferentă când vine vorba de sex ocazional, dar reacția ei o va surprinde întotdeauna.

Cazul Alissei, 20 de ani, care a avut 6 aventuri de o noapte și, în ultimul an, 2 parteneri sexuali diferiți. Când a fost întrebată dacă s-a gândit că ar putea fi legată afectiv de cineva înainte să facă sex cu persoana respectivă, răspunsurile ei contradictorii vorbesc de la sine:

“Nu. Sexul nu e chiar așa o mare chestie. Când faci sex pentru prima oară, e o treabă importantă, dar odată ce ți-ai pierdut virginitatea, scade gradual și importanța de a fi îndragostită de tipul respectiv. Cu cât faci mai mult sex, cu atât devine o chestie mai puțin importantă… Eu mă atașez de tipii cu care fac sex pentru că sunt foarte emoțională, cred că asta e natura tuturor fetelor. Dacă băiatul e chiar un idiot, și nu am nimic în comun cu el, atunci este mult mai ușor să nu mă implic emoțional față de un tip de care chiar îmi place. Când mă culc cu un tip, simt că e o legătură între noi doi pentru că am lăsat să fim vulnerabili unul față de celălalt. Mă gândesc la acel tip că într-un fel îmi aparține, deși știu că nu avem o relație.”

Jessica, 21 de ani, a avut 6 parteneri sexuali în ultimul an și se caracterizează drept o feministă determinată care “nu are nevoie de bărbați în niciun fel”. Din conversațiile cu Jessica, ne-a dat impresia că ea găsește sexul ocazional acceptabil. Dar în altă parte a interviului recunoaște faptul că nu se angajează frecvent în relații ocazionale de teamă să nu fie rănită.

“Când mă culc prima oară cu un tip, mă întreb dacă sexul e singurul lucru pe care el îl caută și cum se va purta cu mine dimineața. Dacă îmi place de tip, mă tot gândesc dacă lui îi pasă de mine; altfel, nu îmi pasă la ce se gândește el. Nu mă deranjează de obicei aventurile de o noapte. Le iau ca pe o oportunitate: daca e ceva pasager, e ok… trebuie să mă controlez. Nu pot să mă las târâtă în asta astfel încât să uit de mine.”

Aceste femei tind sa se atașeze dupa ce sexul nu mai e doar o aventură de la facultate. Într-unul dintre scandalurile sexuale declanșate împotriva producătorului de filme, mogulul Harvey Weinstein, avocații au dezvăluit e-mailuri dintre Weinstein și acuzatoarele lui care au confirmat că relația a fost consimțită. Cel mai important a fost acesta: “te iubesc, te voi iubi mereu”, a scris femeia dupa presupusul abuz. “Dar urăsc să mă simt ca o pradă”. Mesajul ei a fost urmat de un emoji cu o față zâmbitoare.

Când fac sex fără să își asume relația, femeile joacă un joc pe care nu-l pot câștiga. A te simți “folosită” sau ca o “pradă” este cea mai comună experiență a unei femei care se angajează într-o relație sexuală sau aventură de o noapte, fie că sunt adolescente sau femei mature. Asta nu se întâmplă la bărbați.

Este adevărat, mai multe femei decât oricând încep relații sexuale fără vreun angajament – Doamne, încearcă și ele! – dar acest comportament nu modifică psihologia unică a femeii față de cea a bărbaților. Cu alte cuvinte, femeile pot încerca să se poarte ca bărbații cât vor. Dar rezultatul va fi dramatic diferit pentru cele mai multe dintre ele.

Traducere după The FederalistLadies, Stop Trying to Have Sex Like Men

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s