“Aurul” preoților și slăvirea Lui

Unele dintre cele mai de succes clișee anti-Biserică sunt cele care asociază lăcașele de cult și straiele preoțești cu opulența și, mai ales, cu aurul:

“Ia uite popii, cum le place să umble numai în straie scumpe, numai în fir de aur!”

“Ia uite ce turle acoperite cu aur pun pe bisericile lor!”

În primul rând, sper că tuturor le este, totuși, clar că straiele preoților nu sunt cusute în fir de aur. După cum putem vedea (click aici), o papiotă cu 1000 metri de fir de “aur” costă 29 de lei; cred că putem broda cel puțin trei-patru veștminte bisericești cu ea.

Pe de altă parte, veștmintele liturgice ale preoților, oricât de “aurite” ar fi ele, nu sunt costume Armani. Nimeni dintre cei “indignați” de “hainele scumpe și aurite” ale  preoților nu ar merge – nici dacă le-ai da gratis – în club îmbrăcat în ele și nimeni nu își închipuie că ar epata sau ar suci pe stradă sau în mall ori club capetele umblând în reverendă și cu patrafir. Chiar credeți că dintre toți contemporanii noștri atenți la modă le invidiază cineva preoților felul cum se îmbracă atunci când slujesc? Că și-ar dori acești moderni, cu adevărat, să le poarte straiele? A purta, oare, acești moderni, vara, la 32 grade, o reverendă peste hainele obișnuite, iar pe deasupra și „straiele aurite”? Scumpătatea lor nu e după măsura gustului mirenilor, după modă, ci e aceeași de 1700 de ani încoace…

La fel, unul din neadevărurile răspândite și repetate până a ajuns să fie considerat adevăr este cel despre aurul de pe cuplolele unor biserici și de pe cele ale Catedralei Mântuirii Neamului. Așa cum câteva voci au încercat să se facă auzite în vacarmul mincinos, deşi învelitorile care acoperă cupolele au culoarea galbenă, materialul din care sunt confecţionate nu are aur în componenţa sa; învelitorile sunt fabricate din tablă aurie formată dintr-un aliaj care conţine 90% cupru.

După cum remarca un commentator hâtru, dacă topim aurul de la toți ierarhii din Sinodul BOR, nu se strâng 2 grame de aur: doar o mică parte din engolpioane sau din cruci sunt suflate cu aur (suflate! – nu din aur); restul … fier, aliaje, textile.

Dar ce jurnalist ar vrea să strice niște minciuni de succes pentru un adevăr care nu ar “produce” nici rating, nici scandal, nici nimic? (De aceea, poate, titlurile articolelor se grăbesc să vorbească despre “bolizii de lux ai ierarhilor”, când, de fapt, e vorba despre autovehicule de protocol ale SPP, puse la dispoziție cu ocazia unor evenimente speciale sau a prezenței unor invitați străini de rang înalt)

Pe de altă parte, fie că vorbim de straie, fie că vorbim de biserici sau obiecte de cult, este adevărat că acestea au o frumusețe, o splendoare aparte, uneori plină de fast. E, oare anormal?

Nu, nu e anormal. E absolut firesc, în cultul ortodox și în tradiția bizantină: frumusețea straielor, turlelor și a sunetelor de clopot, splendoarea obiectelor de cult și scumpătatea sugerată în ele nu simbolizează slăvirea noastră, ci a Lui: a Lui Dumnezeu.

Când preoții Îl slujesc pe Domnul, nu se cuvine să o facă în blugi.

Publicitate

Un gând despre „“Aurul” preoților și slăvirea Lui

  1. Evident ca o autoritate, mai ales de un asemenea rang, nu poate aparea in fata multimilor decat imbracata pe masura rangului pe care il reprezinta tocmai pentru a i se acorda respectul cuvenit, atat la nivel personal, cat, mai ales, predicilor/invataturilor pe care acestia le promoveaza in mijlocul… „gloatelor”. Dincolo de asta, evident ca nu haina face pe om, tocmai de-aia in toate povestioarele despre „preliplurile”…”CTC”-iste ale lui Dumnezeu printre oameni este extrem de pregnant specificat ca Acesta li se arata oamenilor, absolut intotdeauna, imbracat saracacios tocmai pentru a nu-si trada identitatea, dat fiind ca omul cam are tendinta de a-si… corela respectul oferit (real sau doar afisat) functie de… impozanta de la exterior. Ceea ce insa preotii evident ca nu isi pot permite a face, pentru ca scopul este.a fost tocmai acela de a inspira multimilor cat mai mult respect, consideratie si implicit credibilitate inca din start. Altfel invatarurile propovaduite de catre domniile lor n-ar mai avea/n-ar mai fi avut nici un impact in urechile auditoriului, oricat de pline de esenta si intelpciune ar fi sau ar fi fost ele. Dar… mna.. pentru unii e foarte grele… Logica!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s