de Joy Pullman
Să-ți faci o familie poate fi cel mai important lucru pentru o viață fericită. Și nu ai la dispoziție pentru asta decât un sfert din viața de adult.
Întrebându-mă câți copii mi-ar plăcea să am la 50 de ani, am ajuns la concluzia că aș vrea să am atâția câți am putea crește în mod responsabil eu și soțul meu. Până acum avem cinci. Pe vremea când eram adolescentă și apoi la 20 de ani, nimeni nu mi-a spus cât de mult va însemna și ce satisfacție îmi va aduce să am copii. Deci bănuiesc că nici altor tineri, celor mai mulți, nu le-a spus nimeni asta.
Cel mai ușor mi se confirmă acest lucru când arunc o privire la cele mai recente date privind fertilitatea, aflată la un nivel minim record într-o perioadă de boom economic, șocând demografii ce considerau până acum că banii sunt principalul motiv pentru care oamenii aleg să nu aibă copii. Așadar nu cred că majoritatea oamenilor refuză să aibă mai mulți copii din cauza banilor – mai ales în cazul femeilor bine pregătite profesional, ca mine, dar care au mai puțini copii decât femeile sărace, în ciuda nivelului nostru de trai mai bun. Conform analizei lui Lyman Stone, aproximativ jumătate dintre femeile americane căsătorite, aflate la vârstă fertilă, nu vor avea atât de mulți copii pe cât își doresc. Cred că această infertilitate „accidentală” ține mai mult de alte opțiuni și scenarii de viață, decât de bani. În realitate, copiii sunt o investiție excelentă în dezvoltarea personală pe termen lung și în fericire. Și nu avem decât vreun sfert din viața noastră de adult pentru a face această investiție. De aceea, pe scurt, dacă sunteți tineri și căsătoriți, ar trebui să luați în calcul să aveți un copil în acest an. Iată nouă motive pentru acest lucru:
1. Viitorul tău ”sine” te imploră să o faci
Necunoscuții fac adesea comentarii amabile și chiar încurajatoare cu privire la mărimea familiei mele. Nu pot spune de câte ori am auzit vreun oarecare spunând „aș vrea să fi avut mai mulți copii” în timp ce eram la cumpărături.
Nu sunt doar cei de vârsta bunicilor. O cunoștință având în jur de 40 de ani mi-a mărturisit că și-ar dori să poată schimba cariera ei pentru copii daca ar putea; câinii ei nu pot umple acel gol. Fizic, este prea târziu pentru ea acum iar această lipsă îi provoacă o durere acută.
Ea știe mai bine realitatea decât consilierele din revistele pentru femei, care primesc în mod regulat mesaje ce exprimă astfel de neliniști din partea femeilor de 30 și 40 de ani, care văd că șansele lor de a-și construi o familie se micșorează. În loc să le ajute să-și confrunte suferința, consilierii le periază. Aceste femei merită mai mult. Suferința lor este reală – și e reală pentru un număr tot mai mare de oameni. Dacă puteți alege acum să evitați acest regret mai târziu în viață, ați face o alegere înțeleaptă. Un om bun la toate, pe care soțul meu îl urmărește pe YouTube, a pus acest mesaj ca mesajul său de Crăciun din 2019, și exprimă acest lucru mai bine decât pot eu să o fac. Ai încredere în el și ai încredere în mine: https://www.youtube.com/watch?v=-Hrmek5KrHo Viitorul tău sine îți va mulțumi de un milion de ori pentru că ai copii acum. Atunci, fă-o.
2. Îți va feri viața de singurătate
„Doar circa jumătate dintre americani pot spune că au interacțiuni sociale semnificative, zilnice, față în față”, a descoperit un studiu din 2017. Într-un articol din 2019, Kay Hymowitz a oferit alte exemple puternice ale epidemiei de singurătate din întreaga lume industrializată.
„Ziarele locale japoneze publică regulat povești despre bătrâni fără rude ale căror decese trec neobservate până când mirosul de cadavru în descompunere alertează vecinii”. În cercetările citate pe scară largă în Procedurile Academiei Naționale de Stiințe, Ashton M. Verdery și Rachel Margolis au descoperit o creștere a numărului de adulți fără rude. Fertilitatea mai scăzută se traduce prin mai puțini frați, mătuși, unchi și veri, care să te viziteze la spital sau pentru situațiile de urgență.”
Probabil că nu vă gândiți la aceste lucruri când aveți 30 sau 40 de ani și plecați în vacanțe fără copii în Belize și Taiwan. Însă cu sigurață o veți face atunci când nu veți mai putea înlocui cu altceva semnificativ aceste călătorii.
Cu cinci copii, nu trece nicio zi fără o interacțiune socială semnificativă, față în față. Când o să am 50 de ani și încep să apară nepoții, atunci să te ții! Nu uitați, durata medie de viață a americanilor actuală este de aproximativ 85 de ani. Când ajungi la menopauză, mai ai încă jumătate din viață în fața ta. Cu cine ai de gând să o petreci? Cine va fi acolo când veți simți nevoia să primiți înapoi o parte din ceea ce ați investit?
3. Cel mai probabil sarcina va merge mai bine înainte de 35 de ani
Am scris deja un articol unde am detaliat motivele, așa că nu le voi relua aici. Vă poate confirma și medicul sau o căutare rapidă Google. Dar o spune bunul simț înainte de toate, dincolo de graficele fiecărei complicații posibile a unei sarcini sau a unei maladii infantile: sarcinile la 20 sau 30 de ani sunt din start cu un risc semnificativ mai mic decât sarcinile târzii. Este ceva clar stabilit: pur și simplu împlinirea vârstei de 35 de ani este suficientă pentru a vă încadra în categoria „sarcină cu risc ridicat”, necesitând monitorizare și teste speciale ca îngrijire standard, chiar dacă sunteți într-o formă minunată și sănătoasă.
Nu mă luați în comentarii despre cum v-a făcut mama după 40 de ani și nu ați avut probleme. Aici vorbesc despre probabilități și generalități. Excepția nu e regula.
Dacă aveți de ales, alegerea optimă evidentă este să aveți copii când vă va fi cel mai ușor din punct de vedere fizic, atât pentru mamă, cât și pentru copil: atunci când aveți mai puțin de 35 de ani (Apropo, bărbați, acest lucru este valabil și în ceea ce privește calitatea spermatozoizilor și tratarea problemelor de fertilitate, care pot afecta, evident, ambele sexe).
4. Probabil că nu va exista niciodată un moment mai bun decât acum
Mulți oameni amână momentul când vor avea copiii până se simt „pregătiți”, adică într-o zi dintr-un viitor neclar. Dar nu te vei simți niciodată „pregătit” să fii mamă sau tată. Veți fi doar mai în vârstă – și tot fără copii. Ca și căsătoria, a avea copii e unul dintre acele lucruri de care îți dai seama din mers.
Desigur, există câteva excepții, cum ar fi dacă ați avea o afecțiune medicală serioasă care ar face să fie riscant să încercați să aveți si să îngrijiți copii, ori dacă sunteți ambii șomeri și nu aveți economii sau dacă sarcina vă poate pune in pericol viața. Nu vă îndemn să fiți nechibzuiți.
Însă vă îndemn să reevaluați dacă chiar trebuie să fi plătit toate împrumuturile pentru colegiu sau să așteptați să plătiți anticipat împrumutul pentru casă înainte de a vă aduce bebelușii pe lume. Nici noi nu am făcut lucrurile astea și am constatat că nici nu era nevoie. Acest lucru a fost valabil și pentru mai mulți prieteni ai noștri, pe care apropiații i-au crezut la început nebuni, dar și-au dat apoi seama că a fost o alegere bună. Am avut o căsătorie în care ambii aveam venituri, ceea ce cu siguranță a ușurat niște lucruri, dar am fost atenți cu bugetul încă de la început și, prin urmare, știm că am fi ne-am fi putut la fel de bine întreține pe noi și pe copiii noștri și cu un singur salariu.
Ceea ce vă îndemn să faceți este să vă căsătoriți cu celălalt părinte al copiilor înainte de a-i avea, pentru că a face altfel este nedrept fata de copii. Dar dacă sunteți căsătoriți, dacă cel puțin unul dintre voi are un loc de muncă și dacă nu există niciun risc medical serios, acestea sunt tot ce are nevoie un adult normal pentru a avea copii – nu o avere sau niște economii fanteziste ori un sumar de „experiențe de viață”.
5. Să fii părinte este mai ușor și mai distractiv atunci când ești tânăr
În timpul primei mele sarcini, șeful meu m-a surprins spunându-mi că este grozav că am ales să am copii la 20 de ani. El și soția nu au început să lucreze la asta până la 30 de ani, iar când au ajuns la 40 de ani, a fost șocat de cât de epuizantă i se părea simpla joacă cu copiii săi încă mici.
Șeful meu nu era o mămăligă de canapea. Parcurgea în mod regulat 10 km zilnic, cu bicicleta, până la serviciu. Cu toate acestea, era evident pentru el că munca fizică, împreună cu tot ce ține de a fi părinte, erau mai grele acum decât dacă ar fi avut copiii mai devreme.
Acest lucru este valabil și pentru a-ți ține copilul în brațe, pentru a te trezi noaptea când plânge ori a-l prinde înainte să fugă pe stradă. Bine, nu vă speriați de toate astea dacă sunteți mai în vârstă – copiii merită toate aceste eforturi – dar, din nou, dacă sunteți tineri și încă aveți de ales, atunci alegeți cu înțelepciune.
Un beneficiu care vine la pachet, dacă îi faceți când sunteți tineri: copiii dvs. vor fi cel puțin adolescenți sau mai mari, și se vor putea descurca și singuri sau vă vor fi chiar de ajutor, atunci când va fi nevoie să aveți grijă de părinții îmbătrâniți.
6. Copiii te fac mai fericit
Poate ai văzut poveștile și acele studii despre cum părinții sunt mai nerăbdători și mai puțin fericiți decât oamenii singuri. Evident, faptul că au mai multe responsabilități face ca oamenii să fie mai puțin frivoli și să se concentreze pe sine. Însă ceea ce ignoră multe dintre aceste studii și povești este cantitatea mai mare de rost și conexiune în viață de care au parte părinții, în medie vorbind, comparativ cu cei care nu sunt părinți.
Da, timp de aproximativ zece ani din cei optzeci ai vieții lor, părinții s-ar putea să nu se bucure de caffe latte-ul zilnic savurat într-o oră de liniște dimineața, dar au și un copil care aleargă pentru a-i îmbrățișa în timp ce strigă : „Mami meu!” Parenting-ul este ca o carieră: obții ceea ce investești. Și copiii au nevoie de mai mult. Dar investiția rentează.
În plus, acele statistici ale fericirii au constatat faptul că azi, părinții se declară mai fericiți și mai mulțumiți decât cei care nu au copiii, potrivit unui studiu din 2014 ce arată că: „Părinții devin mai fericiți cu timpul, față de cei care nu sunt părinți, fericirea celor care nu sunt părinți evoluând către o scădere constantă, iar raportul stării de satisfacție comparată depinde de durata în timp analizată. Aceste rezultate sunt consistente pe două seturi de date, pe cele mai multe subgrupuri și cu diverse specificații. În cele din urmă, prezentăm dovezi care sugerează că copiii par să protejeze părinții împotriva forțelor sociale și economice care pot reduce starea de fericire în rândul persoanelor care nu au copii.”
7. Copiii nu sunt atât de costisitori pe cât se spune
Mulți oameni vor susține că un motiv major pentru care nu au copii sunt banii. Dacă te scobești în buzunar pe un salariu minim într-un oraș scump, are sens să iei anticoncepționale. Însă majoritatea persoanelor de vârstă fertilă au, în realitate, suficiente resurse financiare pentru a-și întreține un copil – în special cei căsătoriți.
Pew Research raportează că „millenialii au avut în 2018 un venit mediu al gospodăriei de aproximativ 71.400 USD anual”. Pentru milenialii cu studii superioare, acest venit a fost de 105.300 USD. Dacă nu puteți face loc și unui copil când aveți venituri ca acestea, aveți nevoie de niște obiceiuri mai bune în gestionarea lor. Un loc bun pentru a începe este „Total Money Makeover” al lui Dave Ramsey. Georgi Boorman a scris niște recomandări excelente despre cum poți crește ieftin și bine niște copii și a fost co-autor la o carte pe același subiect.
Soțul meu, economistul familiei, estimează că vom cheltui 4.000-5.000 USD de copil pe an (sumele trebuie înțelese în contextul veniturilor din SUA – n.n.), inclusiv cheltuielile medicale, asigurări, haine, ipotecă pentru o casă mai mare, scutece, jucării, lecții de muzică și înot și mâncare; neincluzând școlarizarea acestora. El zice că am putea coborî până la 3.000 de dolari dacă ar fi nevoie. Costul per copil scade cu fiecare copil în plus, deoarece copiii împart și își dau unul altuia lucrurile de la cel mai mare la cel mai mic, iar după ce ați obținut o casă sau o mașină mai mare, costul este mai mic pentru fiecare copil suplimentar, deoarece cheltuielile rămân aproximativ aceleași împărțite la mai mulți copii.
Am făcut în mod intenționat opțiuni care ne-au făcut copiii mai puțin costisitori și oricine poate face la fel. Ne-am mutat într-o parte a țării cu un cost redus de viață, așa că rata noastră ipotecară pentru casă deste jumătate din chiria pentru apartamentul cu un dormitor al fratelui meu din New York. Am cumpărat în mod intenționat o casă mică, când am luat prima noastră casă și am avut patru copii acolo. Copiilor mici nu le pasă cât de mare este camera lor, iar dacă curtea e mică, parcurile sunt oricum gratuite.
8. Copiii sunt mai adorabili decât cele mai bune feed-uri de Instagram
Nu ai nevoie de un calendar cu cățeluși drăguți când ai copii (deși le poți avea pe ambele dacă vrei). Copiii sunt varianta reală, vie, a drăgălășeniei pe care o vedeți pe Instagram. Acest lucru face să simt de 500 de ori pe zi că viața merită trăită.
9. Vei deveni o persoană mult mai bună
Ați observat vreodată diferența dintre modul în care unii oameni își tratează sănătatea fizică față de modul în care își tratează sănătatea morală? Nimeni nu se miră dacă alegi o dietă severă sau un regim înfiorător de exerciții și plătești mii de dolari pentru asta. Căutarea sănătății se justifică în societatea noastră și justifică eforturi de tot felul, cum ar fi să se învețe o game de gătit complet nouă și mult mai scumpă, angajarea unui antrenor personal și frecventarea unei săli de sport.
Același lucru este valabil și în ceea ce privește cariera. Chiar dacă jumătate din absolvenții colegiului ajung în locuri de muncă care nu merită cei 100.000 de dolari cheltuiți pentru a ajunge acolo, oamenii încă cred că cei 100.000 de dolari aruncați la gunoi se justifică. Oamenii isi angajeză consilieri de carieră și își cumpără astfel singurătate în week end pentru a reuși „adâncirea în muncă” sau cheltuiesc o grămadă pentru pregătirea profesională.
Nu spun că este neapărat ceva în neregulă cu aceste lucruri. Cu toate acestea, rareori am auzit pe cineva să vorbească în aceeași notă despre dezvoltarea caracterului său. Când ați auzit ultima dată „da, am devenit un dependent de device-urile mele și mi-am ignorat prietenii, așa că am cheltuit 1.000 de dolari pentru un consilier de dezintoxicare de obiceiurile personale proaste – a fost minunat”? Sau „mi-am dat seama că banii cheltuiți pe vacanțele de peste mări și pasiunea mea pentru pantofii de designer ar putea fi folosiți mai bine pentru a asigura nevoile fizice ale unui suflet veșnic care să înmulțească dragostea în casa noastră și în lume”?
Copiii sunt un excelent antrenor moral. Fie că doriți să o admiteți sau nu, toți avem nevoie de unul. (Cred că Dumnezeu a decis că eu am nevoie de cinci.) Un soț face același lucru, dar din moment ce soțul este adult, efectul nu este adesea la fel de puternic ca în cazul copiilor. Copiii sunt în totalitate dependenți de voi, și le veți pune nevoile pe primul loc. Prin urmare, pentru a fi o mamă sau un tată bun, a deveni mai puțin egoist este obligatoriu.
Există și alte avantaje comune de formare personală: o probabilitate mai mare de economisire pentru viitor. O mai bună sănătate și conexiuni mai puternice cu comunitatea din jurul tău. Am observat, de asemenea, la mine un impuls mai puternic de a asculta, observa și, în caz contrar, de a înțelege și empatiza cu oameni cu personalități diferite, deoarece copiii sunt adesea foarte diferiți de tine și de ceilalți, așa că iubirea lor necesită învățare. De asemenea, copiii sunt o investiție uriașă în capitalul tău social, pentru că te ajută să îți faci prieteni noi, te stimulează să faci voluntariat și să păstrezi relațiile.
Să te dedici unei alte persoane este foarte, foarte greu. Dar, cum se spune la sală: fără durere, nu ai câștig. Poți fi sau persoana care alege să iubească mai profund, fie persoana care fuge de asta, deoarece ești speriată și nu dorești să suporti disconfortul pentru a deveni mai bun. Depinde de tine să decizi cum vrei să fii. Iar a nu lua o decizie este în sine o decizie. Tic Tac. Joy Pullmann este redactor executiv al The Federalist, o soție fericită și mama a cinci copii.
Traducere după https://thefederalist.com/2020/01/14/9-reasons-you-should-have-a-baby-this-year-if-youre-young-and-married/
Sursa foto: aici