Părinte în Era Grozăviei

Dr. Leonard Sax

Kyle era absorbit de jocul video din telefonul lui mobil, așa că am întrebat-o pe mamă: „De când îl doare pe Kyle stomacul?” Mama a spus: „Cred că de vreo două zile”. După care l-am auzit pe Kyle: „Ia mai taci, mami! Habar n-ai ce vorbești!” Și a râs disprețuitor, mai mult ca un nechezat, fără să-și ridice privirea de pe ecranul telefonului. Kyle are 10 ani.

Sunt medic de 29 de ani. Genul acesta de limbaj și comportament din partea unui copil de 10 ani era foarte rar în anii 1980 și 1990. Ar fi fost neobișnuit, în urmă cu un deceniu. E ceva normal, în schimb, astăzi. Copiii Americii sunt scufundați într-o cultură a lipsei de respect: față de părinți, față de profesori, față de ceilalți copii. O învață de la televizor, chiar și de pe Disney Channel, unde părinții sunt înfățișați ca niște personaje neghioabe, rupte de realitate sau absente. O învață de la celebrități sau de pe Internet. O învață de pe rețelele sociale. Și-o predau unii altora. Copiii poartă tricouri împodobite cu sloganuri gen „Nu sunt timid. Pur și simplu nu-mi place de tine”.

Provocarea de a crește copii în America de azi diferă de cea din urmă cu 30 sau 50 de ani. Pe atunci, cultura populară sprijinea autoritatea părinților – fie că vorbim despre emisiunea lui Andy Griffith din anii 1960 sau serialul „Legături de familie” din anii 1980. Copiii nu se nasc cu știința de a purta respect. E un lucru pe care trebuie să-l învețe de la cei din jur.

Multiple tipuri de dovezi, inclusiv studii pe cohorte sociologice, cum ar fi National Longitudinal Study of Youth, demonstrează în prezent că copiii pentru care respectul nu înseamnă nimic sunt mai înclinați să devină adulți anxioși și deprimați, sunt de trei ori mai susceptibili să devină supraponderali, mai susceptibili să aibă un psihic fragil, o stare mai precară de sănătate și mai puțină creativitate, în comparație cu copiii respectuoși.

Dar să nu vă pierdeți nădejdea! Așa cum văd la mine la cabinet copii de felul lui Kyle, văd și copii care sunt politicoși, respectuoși și siguri pe ei. Aceeași apartenență rasială, aceeași etnie și același venit al familiei. Doar că părinții sunt diferiți și își cresc copiii altfel.

În ultimii șapte ani am tot stat de vorbă cu părinții și cu copiii lor, încercând să înțeleg de ce unii copii manifestă respect, cu toate că majoritatea celor de-o vârstă cu ei n-o fac. Diferența o dau părinții.

Iată câteva lucruri pe care le-am învățat de la părinți: cere-i copilul să se comporte respectuos în orice împrejurare. E în regulă să nu fii de acord, dar niciodată nu e OK să fii obraznic și lipsit de respect. Prioritatea numărul unu este familia. Masa luată acasă în familie e mai importantă decât toate activitățile extracurriculare de după orele de școală. În loc să-i amplifici copilului stima de sine, învață-l deferența. Luptă-te cu imperativul cultural de a fi „foarte cool”.

Mai mult decât atât: fără ecrane, când ești cu copilul tău! Lasă-ți deoparte telefonul mobil. Fără niciun fel de dispozitive electronice, când luați masa. Învață-l pe copil arta conversației față în față. Fără dispozitive pornite într-un cadru public, cum ar fi cabinetul unui medic. Supraveghează-i copilului modul în care folosește rețelele sociale, televizorul și orice alt dispozitiv cu ecran.

Dacă vrei să produci o schimbare, n-o lua pe ocolite. Ziua de Anul Nou e un moment la fel de bun ca oricare altul să te așezi la sfat cu copiii tăi și să le explici că vor avea loc niște schimbări în casa asta: schimbări în felul cum vorbim, în felul cum ne purtăm, în felul cum ne tratăm unii pe ceilalți. Este perfect posibil să creezi o cultură a respectului, în casa ta, deși trăiești azi în Statele Unite. Nu-i ușor, dar se poate.

Articol publicat inițial în ziarul The Wall Street Journal, ediția din 18 decembrie 2015. Click aici pentru varianta în engleză de pe site-ul Wall Street Journal.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s