Bărbaţii tineri renunță la căsătorie: „Femeile nu mai sunt femei”

În SUA se înregistrează cel mai scăzut număr de bărbați tineri care vor să se căsătorească, potrivit Pew Research Center, în timp ce numărul femeilor dornice de căsătorie este în creștere.

Acelaşi centru de cercetare a constatat recent că numărul femeilor între 18-34 de ani care spun că o căsnicie reușită este unul dintre cele mai importante lucruri este în creștere, de la 28% la 37%, din 1997 până în prezent. Numărul bărbaților care spun același lucru a scăzut de la 35% la 29% în tot acest timp.

Aceste statistici au atras atenția unui scriitor american care susține că feminismul, adânc înrădăcinat în fiecare segment al culturii, a creat un mediu în care tinerii bărbați găsesc de cuviință că e mai benefic să renunțe la ideea de cuplu.

Articolul lui Suzanne Venker, “Război contra bărbaților”, care a apărut pe website-ul Fox News în noiembrie (2012, n.t.), a devenit un magnet pentru scriitoarele feministe care îi atacă poziția prin care susține că instituția căsătoriei este amenințată, nu întărită, de progresele mișcării feministe în ultimii 50 de ani.

“Unde au dispărut toți bărbații buni (adică, cei cu care să te poți căsători)?” este o întrebare intens discutată în mass-media seculară, spune Venker. Răspunsul ei, susținut de statistici, nu este pe placul comentatorilor populari influențați de feminism.

Ea arată că, pentru prima dată în istoria SUA, numărul femeilor de pe piața muncii a întrecut numărul bărbaților și tot femeile au mai multe diplome universitare decât bărbații.

“Problema? Acest fenomen nou a schimbat dansul dintre femei și bărbați”, a scris Venker. Cum feminismul îi scoate din rolul tradițional al celui care aduce pâinea în casă, de apărător și cel care asigură traiul zilnic – iar legile divorțului creează o perspectivă financiară precară pentru bărbații divorțați – bărbații nu mai găsesc niciun avantaj în căsătorie.

În calitate de scriitoare și cercetătoare a tendințelor mariajului și relațiilor, Venker spune că “a descoperit din greșeală o subcultură” a bărbaților care spun “în termeni deloc nesiguri, că nu se vor căsători niciodată.”

“Când îi întreb de ce, răspunsul este mereu același: femeile nu mai sunt femei”. Feminismul,care învață femeile să-i considere pe bărbați dușmanii lor, le-a facut “mânioase” și “în defensivă, deși deseori nu-și dau seama de asta.”

“Acum bărbații nu mai au unde merge. Cu siguranţă, această dinamică – femeile sunt bune/bărbații sunt răi – este cea care a distrus relația dintre sexe. Totuși, într-un fel, tot bărbații sunt de vină atunci când romantismul se evaporă.”

“Bărbații s-au săturat”, scria Venker. “S-au săturat să li se spună că este ceva fundamental greșit la ei. S-au săturat să li se spună că dacă femeile sunt nefericite, este vina bărbaților.”

Feminismul și revoluția sexuală au făcut căsătoria “demodată” pentru femei, privit ca un refugiu social și economic; dar aceasta este o situație pe care feministele nu ar trebui să o celebreze, spune Venker.

“Femeile sunt cele care pierd. Nu numai că sunt împovărate cu consecințele sexului, dar prin respingerea felului de a fi al bărbaților, vor fi mereu în căutarea unei vieți echilibrate. De fapt, femeile au nevoie de obiectivele liniare ale carierei specifice bărbaților – au nevoie de bărbați pentru ca treaba la birou „să meargă ca pe roate” – pentru a putea trăi viața echilibrată pe care o caută.”

Studiul făcut de Pew Research Center pe un eșantion reprezentativ în ultimele luni ale anului 2012, arată o tendință alarmantă cu privire la căsătorie și nașterea de copii în SUA. Datele unui raport publicat în decembrie (n.t. 2011) arată că “abia jumătate” din totalitatea adulților din Statele Unite sunt căsătoriți, un record negativ. Din 1960, numărul adulților căsătoriți a scăzut de la 72% la 51%, iar numărul noilor căsătorii a scăzut cu 5% din 2009 până în 2010.

Mai mult decât atât, vârsta medie a primei căsătorii continuă să crească, femeile căsătorindu-se prima dată la 26.5 ani, iar bărbații la 28.7. Declinul numărului de căsătorii este “cel mai dramatic” printre tineri. Doar 20% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 deani sunt căsătoriți, comparativ cu 59% în 1960.

“Dacă tendințele actuale continuă, numărul de adulți care sunt căsătoriți în prezent va scădea la jumătate în câțiva ani”, relatează studiul.

În plus, legătura dintre căsătorie și nașterea de copii este întreruptă în mințile celor numiți “generația milenială”, cei cu vârstele între 18 și 29 de ani. În timp ce 52% dintre mileniali spun că fi un părinte bun este “unul dintre cele mai importante lucruri” din viață, doar 30% spun acest lucru despre căsătorie, relatează un studiu care cercetează comportamentul.

Diferența de 22 de procente dintre importanța de a fi părinte și de a avea o căsnicie reușită a milenialilor era de doar 7 procente în 1997. Cercetările au arătat că milenialii, dintre care mulți au părinții divorțați sau își cresc singuri copiii, sunt mai înclinaţi să susțină că un copil nu are nevoie de ambii părinți, că a-ți crește singur copilul sau a-l crește nefiind căsătorit cu tatăl său/mama sa nu este rău pentru societate – spre deosebire de generațiile anterioare.

Tradus de pe Life Site, mulțumită Edictum Dei

Publicitate

Un gând despre „Bărbaţii tineri renunță la căsătorie: „Femeile nu mai sunt femei”

  1. Explicațiile din articol sunt perfect inepte și contradictorii. „Femeile nu mai sunt femei?” De ce? Pentru că sunt independente financiar (nu mai sunt dependente de banii bărbatului pentru supraviețuire) și îi concurează pe bărbați pe piața locurilor de muncă și în viața socială? Ok. Dar această explicație este urmată de o alta, care o contrazice flagrant pe prima: bărbații nu mai au curajul să se înhame la căsătorie pentru că legile divorțului din multe țări vestice favorizează femeia casnică (nu este cazul României). Este evidentă lipsa de logică și contradicția în termeni: ori îi deranjează femeia puternică și independentă, ori aia tradițională (casnică). De fapt, se pare că îi deranjează ambele tipologii. De ce? Pentru că, în ambele cazuri, sunt obligați să renunțe la ceva important pentru ei: fie la orgoliu și superioritate masculină (cu femeia de carieră), fie la bani și bunuri materiale (cu femeia casnică). Ce ar dori, de fapt, bărbații actuali? O întoarcere în trecut, la femeia dependentă și supusă, lipsită de orice drepturi civile? Femeia nu trebuie să fie o ființă umană (completă și complexă), ci doar o anexă a bărbatului („coasta lui Adam”)? Problema nu este de fapt la bărbați (ei oricum nu au fost niciodată prea nerăbdători să se însoare, dar erau constrânși de societate), ci la femei, care, deși în prezent se bucură de drepturi egale cu bărbații, nu consideră că viața lor are sens în afara căsătoriei. Bărbații, în schimb, nu consideră deloc așa (nu au considerat niciodată). Asta este adevărata emancipare a femeii, care trebuie să se producă: emanciparea psihologică (emoțională), eliberarea de obsesia căsătoriei și a familiei cu orice preț (nu spun că familia în sine este ceva rău, doar OBSESIA femeii pentru familie este profund nocivă).

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s