Iubirea într-o lume a incertitudinii

pr. Michael Gillis

Sfântul Isaac Sirul spunea că „țara certitudinii” este doar mormântul. Scriind pustnicilor care trăiau în deșert, Sfântul Isaac a vrut să-i elibereze de amăgirea că ar putea fi siguri despre ceva, orice din această lume. Mă întreb dacă Sfântul Isaac reflecta, cumva, asupra cuvintelor Sfântului Pavel din 1 Corinteni 8: „Cunoștința îngâmfă, pe când dragostea zidește. Dacă cineva crede că știe ceva, nu știe nimic așa cum ar trebui să știe. Dar dacă cineva îl iubește pe Dumnezeu, acesta este cunoscut de El ”.

Am cunoscut câțiva oameni de știință de-a lungul vieții mele, oameni de știință adevărați, oameni care își câștigă existența studiind detaliile lumii fizice. Un lucru pe care l-am observat despre acești oameni este că, deși pot fi foarte aroganți în ceea ce privește domeniile de cunoaștere științifică generală, domenii care nu sunt aria lor de expertiză, atunci când vine vorba de detaliile domeniului lor de studiu, ei au o siguranță mult mai mică și mult mai multă smerenie. Adică, cu cât știu mai multe despre ceva, cu atât știu că există mult mai multe lucruri pe care nu le știu.

Astăzi trăim într-un timp de incertitudine; dar, într-adevăr, ziua de azi nu este mai incertă decât cea de ieri și nici decât ziua, anul ori secolul dinainte. Certitudinea este un fel de amăgire. Este o amăgire care uită convenabil că se întâmplă mult, mult mai multe lucruri în lume decât știm și putem vedea. Cum putem, deci, să trăim în pace când viața noastră este învăluită de incertitudine? Cum scăpăm de frica de incertitudine?

Sfântul Isaac ne spune că frica este de fapt locul potrivit de unde putem începe. Dacă nu experimentăm un pic de frică față de o perspectivă înspăimântătoare, atunci suntem deja înșelați și nu suntem în contact cu realitatea. Frica este locul potrivit pentru a începe. Cu toate acestea, frica, ne spune Sfântul Isaac, poate fi „înghițită” de credință. Adică, începând cu o evaluare cu ochi clari a posibilităților înfricoșătoare (în măsura în care le puteți presupune), ne îndreptăm atenția către Dumnezeu, care ne ține viața în mâinile Sale. Când credem în Dumnezeu, atunci frica noastră poate fi înghițită de credință, ca un pește mare care înghite unul mai mic.

Credința în Dumnezeu ne eliberează de frică. Cu toate acestea, credința este încă doar pasul de mijloc. Credința însăși poate fi înghițită de iubire. Sfântul Isaac ne spune că credința deschide o cunoaștere a lui Dumnezeu în care începem să experimentăm și să cunoaștem, să cunoaștem personal dragostea lui Dumnezeu. Și, așa cum știm dragostea lui Dumnezeu, chiar și credința ocupă un al doilea loc. Iubirea devine cel mai important lucru. De aceea, cred, Sfântul Pavel subliniază că dragostea este mult mai importantă decât cunoașterea lucrurilor sau chiar decât cunoașterea despre credință. (Cunoașterea specifică la care se referă Sfântul Pavel în 1 Corinteni 8 este o cunoaștere legată de credință: dacă este sau nu adecvat să mănânci carne sacrificată idolilor.)

Frică, credință și iubire: toate cele trei sunt aspecte ale vieții noastre în Hristos. Frica de Dumnezeu, care uneori înseamnă doar frică de necunoscut, este înghițită de credința în Dumnezeu – înghițită, dar niciodată complet înlăturată, cel puțin nu până în epoca viitoare. Și chiar credința însăși, deși întotdeauna importantă și la îndemână, chiar și credința poate fi înghițită de iubire.

Nu știu ce se va întâmpla mâine și nici cum se vor schimba și în ce direcție vor merge guvernul sau societatea. Dar atât Sfântul Pavel din Noul Testament, cât și Sfântul Isaac Sirul din Omiliile sale ne spun că, dacă iubim, dacă iubim pe Dumnezeu și iubim pe aproapele nostru, atunci nu vom greși indiferent de ceea ce va aduce viitorul.

Traducere după https://blogs.ancientfaith.com/prayingintherain/2021/09/love-in-a-world-of-uncertainty/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s