Cum să citești Biblia

pr. Lawrence Farley

Dacă cineva dorește să crească și să se maturizeze în Hristos, precum și să adere cu credincioșie la regula zilnică a rugăciunii, este necesar și să citească cu fidelitate Biblia. Acesta nu este, cum ați crede, cuvântul doctorului evanghelic Billy Graham, ci al Sfântului Ioan Gură de Aur, care ne-a învățat că ignorarea Scripturilor e un mare abis. În vremurile mai vechi, nu toată lumea își permitea cărți sau copii ale tuturor Scripturilor. În zilele noastre oricine poate deține o Biblie, dacă într-adevăr își dorește una. Prin urmare, nu avem acum nicio scuză pentru a fi ignoranți despre ceea ce ne învață Biblia. Desigur, unele părți sunt mai greu de înțeles decât altele (motiv pentru care avem preoți care să ne ajute), dar istoriile de bază și mesajul sunt ușor de absorbit.

Există multe sisteme de lectură a Bibliei. Unii sugerează un capitol pe zi începând cu Facerea; alții preferă să folosească lecționarul bisericesc (deși acesta din urmă lasă neatins majoritatea Vechiului Testament – adică cea mai mare parte a Bibliei). Aici, aș vrea să vorbesc despre spiritul în care să abordăm lectura Bibliei, lăsând pentru altă dată subiectul sistemelor de citire și cum să înțelegem ceea ce citim.

Tentația este să tratăm citirea Bibliei ca pe o datorie pe care trebuie să o îndeplinim, o datorie mai degrabă de genul tunderii gazonului sau al folosirii aței dentare. Uneori, oamenii se simt vinovați dacă nu citesc în mod regulat Biblia și își aduc această omisiune la mărturisirea păcatelor la spovedanie ca și cum ar fi un păcat. În capul lor există un mare semn invizibil care spune: „SĂ CITEȘTI BIBLIA”, iar dacă nu își citesc Biblia, simt că nu și-au făcut datoria. Ei își imaginează că Dumnezeu ține scorul și că vor fi pedepsiți în ziua judecății pentru neglijența lor.

Dacă privim citirea Bibliei ca pe o datorie, nu ne oferă un stimulent prea mare pentru a o citi. Avem tendința de a evita astfel de lucruri dacă putem: tundem gazonul doar pentru că va deveni rapid o junglă dacă nu o facem, iar vecinii se vor plânge. Folosim ața dentară doar pentru că dacă nu o folosim, lucrurile vor fi mai neplăcute pentru noi data viitoare când ne așezăm pe scaunul dentistului. Dar să fim sinceri: cei mai mulți dintre noi am evita astfel de îndatoriri dacă am putea – le îndeplinim numai de nevoie.

Prin urmare, sugerez să fie citită Biblia ca și cum s-ar comite ceva ușor ilegal. Mai întâi ar trebui să fie ”încuiată”, metaforic, ușa, să fie trase jaluzelele și apoi să fie scoasă Cartea Interzisă din sertarul încuiat, și să fie citită în secret. Asta pentru că Biblia este o carte periculoasă: povestește despre soarta lumii, despre ziua în care acest pământ va pieri în zgomot și flăcări și când un pământ nou va răsări din cenușa lui, o lume în care păcatul nu mai are loc și unde dreptatea își găsește în sfârșit un cămin. Dezbracă măștile tuturor mincinoșilor și politicienilor și le îneacă minciunile într-un val de nedorit adevăr. În ea citim despre adevărata demnitate a credincioșilor, despre triumful și slava lor viitoare și despre modul în care cei blânzi vor moșteni pământul. Ea dezvăluie adevărul drept ceva strălucitor, scandalos, neîmblânzit și de neîmblânzit – și, prin urmare, periculos. După ce am citit complet, punem Cartea Interzisă înapoi în sertarul ei secret, deschidem draperiile și descuiem ușa. Vom fi fost plini de adevăr interzis, strălucitor și periculos, ceea ce ne va face și pe noi puțin strălucitori și periculoși. Și nimeni care se uită la noi după ce am citit din Carte nu va fi atât de înțelept.

Citirea acestei cărți va începe să ne elibereze – adică să devenim liberi de contaminarea propagandei și a minciunilor care curg în jurul nostru în fiecare zi. Stăpânul a spus așa: „Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face liberi” (Ioan 8:32). Într-adevăr: ne va face liberi, dar mai întâi, probabil, ne va trece prin multe necazuri.

Asta pentru că acestei epoci nu-i plac oamenii care sunt cu adevărat liberi. Preferă oamenii care au fost îmblânziți, făcuți pasivi, flexibili, sugestibili. Oameni care cred tot ce li se spune și, prin urmare, se cred în siguranță. Oameni care sunt sclavi. Dar Hristos ne eliberează de valorile și minciunile acestui veac și de a fi sclavii oamenilor, și numai cei care Îl urmează sunt cu adevărat liberi.

Vedem acest lucru limpede la martiri: când au intrat în arena morții, au cântat de bucurie, pentru că erau cei mai liberi dintre toți oamenii. Asta pentru că nu puteau fi uciși cu adevărat – muriseră deja și viața lor era ascunsă cu Hristos în Dumnezeu (Coloseni 3:3). Cei care strigau la ei din tribune erau în lanțuri. Numai martirii erau liberi.

De aceea ar trebui să citim Biblia – nu pentru că este una dintre îndatoririle noastre, ci pentru că este singura modalitate de a crește în libertate. Citirea Bibliei – împreună cu rostirea pravilei noastre zilnice de rugăciune – este un act subversiv. O facem pentru că botezul ne-a făcut parte din mișcarea de rezistență a lui Dumnezeu, Biserica Sa unică, sfântă, universală și apostolică, care se răzvrătește în liniște împotriva zeului acestei epoci. Citirea Bibliei ne umple de adevăr, dându-ne un fel de imunitate crescândă la minciunile lumii. Satana știe acest lucru, motiv pentru care primii noștri persecutori au fost dornici să confiște copii ale Scripturilor Bisericii. Să continuăm mișcarea de rezistență a lui Dumnezeu, rugându-ne: „Vie Împărăția Ta”. Și să continuăm să citim din cartea Sa periculoasă.

Traducere după https://blogs.ancientfaith.com/nootherfoundation/how-to-read-the-bible/


Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s