Santa Claus 3.0

Căutați încă un loc sau o clipă în care să vă refugiați de tumultul prezentului și să regăsiți – fie și vremelnic – un sentiment al dăinuirii și recuperării bucuriei de a fi una cu familia? Desigur, se apropie, iată, Crăciunul, deja adulmecăm aromele sale ce ne întorc în timp. Sau, parcă e ceva diferit, cineva s-a gândit că parcă prea rămăseseră lucrurile neschimbate cu această sărbătoare, rămăsese Moșul prea blocat în timp, era prea îndărătnic la noile trenduri… Gata, s-a terminat cu Moșii Crăciun retrograzi, care aduceau jucării pentru copii, iar familii tradiționale se bucurau de darurile primite. Să-l îmbunătățim un pic!

În spirit progresist, Moșului de anul acesta i-a fost atașată o orientare sexuală adusă la zi și, într-o scenă tandră și erotică, se sărută cu iubitul său. Vă invit să urmăriți aici clipul publicitar – eu n-am prea văzut până acum săruturi erotice între bărbați, dar să aveți șervețele la îndemână ca să vă ștergeți lacrimile, pentru că o să plângeți înduioșați la frumoasa poveste de dragoste. Clipul aparține Poștei Norvegiene, și este și o celebrare a 50 de ani de la dezincriminarea homosexualității în această țară. 

Povestea din clip. Reclama începe cu Harry care îl vede pentru puțin timp pe Moș Crăciun, apoi îl surprinde dispărând pe horn. În anul următor, Moș Crăciun zăbovește un timp pentru a-i spune lui Harry că sforăie pe canapea. Relația lor continuă să se dezvolte – dar numai pentru câte o zi în fiecare an, iar între vizite îl vedem pe Harry cum suferă în singurătate.

Cei doi îndrăgostiți nu puteau să se vadă decât puțin timp, în ajunul Crăciunului, căci Moșul avea treabă, să împartă cadouri la toată lumea. Însă le vine în ajutor Posten (așa se cheamă Poșta Norvegiană), care ia scrisorile Moșului pentru ca el să aibă mai mult timp să să stea cu iubitul său.

Harry îi scrie o scrisoare iubitului său în care îi spune că „Tot ceea ce vreau de Crăciun ești tu”, și în cele din urmă primește întâlnirea romantică pe care a așteptat-o ​​în toți acești ani. Ce s-a întâmplat? Moșul a cerut ajutor la Poșta Norvegiană. Poștașii vor trimite cadourile pentru ca Moșul să poată petrece mai mult timp cu iubitul său răbdător și credincios.

Reacțiile online au fost incredibil de pozitive. Oamenii sunt încântați, și apreciază în cel mai înalt grad reclama homosexuală a poștei norvegiene, sau cel puțin așa relatează site-urile de știri unde a apărut relatarea despre aceasta. Cu siguranță va fi socotită o reclamă potrivită pentru copii și maturi deopotrivă, căci așa trebuie să fie în societățile incluzive, în care celebrăm diversitatea, și îi invităm să participe și pe cei mai mici membri ai societății. Copilașii vor vedea doi bărbați care se sărută pasional, ceea ce va contribui la educația lor în spiritul toleranței și al respectului reciproc! (Mai e nevoie să precizez că sunt sarcastic și indignat?) Peste vreo doi ani vom vedea probabil vreun clip în care vom afla că Moșul își va fi schimbat și genul, într-o reclamă la hormoni blocanți de pubertate.

 Crăciunul a devenit, de mulți ani, o afacere comercială. Acum va fi, în duhul vremurilor, și una a promovării diversității lgbtqia+. Poate că la început era vorba despre Nașterea Domnului, o sărbătoare a credinței creștine, a bucuriei, bunătății, simplității și dărniciei. Toate acestea nu mai aparțin lumii acesteia. Altele sunt trăsăturile dorite în societatea globală contemporană.

Povestea lui Moș Crăciun începe de la Sfântul Nicolae, episcopul Mirelor Lichiei din secolul IV. A devenit cunoscut pentru generozitatea sa pentru cei nevoiași și pentru copii. A fost cel mai iubit sfânt de către ortodocși și catolici, și cinstit de protestanți. A fost cel mai cinstit sfânt nebiblic. Numele de Moș Crăciun, traducerea englezescului Santa Claus este o versiune a cuvântului olandez „Sinterklaas”, o formă prescurtată pentru Sint Nikolaas (Sfântul Nicolae). Sfântul Nicolae era asociat cu milostenia, cu iubirea față de cei săraci și aflați în nevoi. Moșul de azi a trecut prin multe transformări ca să ajungă ceea ce este astăzi, contribuția Coca Cola a fost importantă, un simbol al consumului într-o lume tot mai mercantilizată. Era inevitabil ca, la aceste dimensiuni, să se adauge și homosexualitatea. Mă și mir că nu s-a întâmplat mai devreme. 

Ce treabă mai are povestea asta a ”Moșului Gayilă” cu creștinismul, cu Sărbătoarea Nașterii Domnului? Evident că niciuna! Dar tot ceea ce pierde lumea putem încă regăsi intact în Biserică, pentru că ea nu va fi niciodată atinsă de duhul lumii acesteia. Sau, unde va apărea spiritul timpului, înseamnă că acolo nu va fi Biserica, în ciuda aparenței. De pildă, chiar în clipul de care vorbeam apar și imagini de la o slujbă religioasă, în care lumea ascultă pioasă cântecele corului. Și există ”creștini” progresiști, care promovează din plin agenda homosexuală, și tot ce mai face progresistul de azi. Unul din ei este Joe Biden, catolic practicant, merge la slujbe și se împărtășește în timp ce susține avortul până aproape de naștere și chiar după.

Dar să revenim! Biserica este locul neatins de ideologiile contemporane, singurul unde ne putem regăsi în pace și bucurie unii cu alții. Tot ceea ce ține de ordinea politică și socială se poate prăbuși, ideologiile pot strâmba multe minți. S-a văzut în repetate rânduri în istorie, se vede din plin și acum. Biserica este ultimul și unicul loc în care se va mai păstra firescul vieții.  Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s