Perspectiva principală asupra lumii, astăzi, este cea a lui Woody Allen

de Robin Schumacher

Când s-a dezvăluit public în 1992 că regizorul Woody Allen că are o aventură cu fiica adoptivă a partenerei sale Mia Farrow (Soon-Yi Previn, cu 34 de ani mai mică decât el), apărarea sa a fost simplă: „Inima vrea ce vrea ea”.  

Citând, în acest fel, o maximă dintr-o scrisoare a lui Emily Dickinson din 1862, Allen rezumă perfect rațiunea care stă la baza viziunii seculare predominante astăzi asupra lumii, viziune care este o combinație mortală de post-adevăr și pragmatism, condusă doar de ceea ce vrea inima celor ce privesc astfel lucrurile.

Și ce se întâmplă până la urmă?

Inima vrea ce vrea ea, așa că se ridică deasupra tuturor celorlalți, punându-i pe aceștia pe ultimul loc și devenind astfel un soi de ”Căpitan Planeta e a Ta”.

Inima vrea ce vrea ea, așa că săvâșește tâlhării de tip ”lovește-și-apucă”, ține-te de ea/el”, ”așa, și ce-o să pățesc?”, luând de la alții ceea ce nu a meritat.

Inima vrea ce vrea ea, așa că merge la o clinică de planificare familială pentru a pune capăt vieții unui copil pe care-l consideră pe moment incomod.

Inima vrea ce vrea ea, așa că își încalcă jurămintele de căsătorie și își distruge familia pentru nimic mai mult decât un spasm muscular.

Inima vrea ce vrea ea, așa că refuză să facă vreun efort și trăiește din ceilalți, pentru că în mod bizar crede că i se cuvine să facă așa ceva.

Inima vrea ce vrea ea, așa că suprimă adevărul și rescrie lucrurile pentru a se potrivi unei narațiuni mincinoase care îi promovează agenda și o satisface.

Inima vrea ce vrea ea, așa că trece peste dezacordul altora și îi acuză că amenință falsa pace a ”bulei” în care se află.

Inima vrea ce vrea ea, așa că deformează religia pentru a putea ucide, sufoca, asupri și exploata oamenii în speranța de a obține puterea, poziția și bogăția pe care și le dorește.  

Inima vrea ce vrea ea, așa că alege în mod deliberat să gândească prin emoții, în loc să gândească cu mintea și cu datele reale, ca să nu fie nevoită să ajungă la concluzii poate dezagreabile la început, dar salvatoare în cele din urmă.  

În articolul său pentru  The Blaze, Jason Whitlock scrie: „Problema mea [cu cultura actuală] este aspirația ei de a redefini orice formă de păcat ca pe o dorință naturală pe care nu ar fi nevoie să o îmblânzim. „Fă ce vrei” este tema generală neexprimată a politicii progresiste. „Fă ce vrei” este primul principiu al practicii oculte Thelema, așa cum a fost stabilit de scriitorul englez Aleister Crowley, un satanist.”

Acest lucru se potrivește întocmai cu modul în care Biblia descrie inima naturală și păcătoasă. Scriptura spune că Dumnezeu a văzut că ”că răutatea oamenilor s-a mărit pe pământ şi că toate cugetele şi dorinţele inimii lor sunt îndreptate la rău în toate zilele” (Facerea 6:5), că ”inima omului este mai vicleană decât orice şi foarte stricată! Cine o va cunoaşte!” (Ier. 17:9); că suntem „născuți în păcate” (Ps. 50:6) și „cel ce îşi pune nădejdea în inima lui este un nebun” (Prov. 28:26); că „inima oamenilor este plină de răutate şi nebunia în inima lor dăinuieşte toată viaţa lor” (Ec. 9:3) și că „din inimă ies: gânduri rele, ucideri, adultere, desfrânări, furtişaguri, mărturii mincinoase, hule.” (Mat. 15:19).

Inutil să mai adaug că este un lucru groaznic când genul ăsta de inimă obține ceea ce își dorește.

Ce vrea inima lui Dumnezeu

Dumnezeu știe că inima păcătoasă vrea ce vrea ea, prin urmare El a oferit un leac care este arătat de-a lungul Scripturii. Legea Sa acţionează ca o călăuză (Gal. 3:24) pentru a ne aduce ceea ce avem cu adevărat nevoie pentru că, spune Tim Keller, o inimă păcătoasă este aceea pe care „legea doar o înfrânează; nu o schimbă.”

Considerând acest lucru adevărat, găsim că Dumnezeu a spus, la începutul Vechiului Testament: „Va tăia Domnul împrejur inima ta şi inima urmaşilor tăi, ca să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta şi din tot sufletul tău” (Deut. 30: 6). În paginile profeților, Dumnezeu spune: „voi scoate din trupul lor inima cea de piatră şi le voi da inimă de carne, ca să urmeze poruncile Mele şi legile să le păzească şi să le împlinească” (Iez. 11: 19-20) și „voi pune legea Mea înăuntrul lor şi pe inimile lor voi scrie” (Ier. 31:33).

Minunatul rezultat final este o persoană în care „Legea Dumnezeului său în inima lui şi nu se vor poticni paşii lui” (Ps. 36:30-31) și ei spun: „Îmi place să fac voia Ta, Dumnezeule; Legea Ta este în inima mea” (Ps. 40:8).  

Schimbarea miraculoasă este surprinsă perfect într-un vers din imnul lui John Newton, „We Were Once as You Are” (Am fost cândva la fel ca voi): „Plăcerea noastră și datoria noastră, deși înainte adversare, pentru că am văzut frumusețea Lui, s-au unit pentru a nu ne mai despărți.”

Și ce se întâmplă în cele din urmă?

Inima vrea ceea ce vrea Dumnezeu, așa că îi ridică pe alții deasupra ei însăși și le spală picioarele.

Inima vrea ceea ce vrea Dumnezeu, ca să nu-i jefuiască pe alții și să nu-și aroge ce nu merită.

Inima vrea ceea ce vrea Dumnezeu, așa că prețuiește viața tuturor, inclusiv a copilului nenăscut.

Inima vrea ceea ce vrea Dumnezeu, așa că îi este loială soțului și își ține jurămintele de căsătorie.  

Inima vrea ceea ce vrea Dumnezeu, așa că muncește pentru a se întreține și este generoasă cu ceilalți.

Inima vrea ceea ce vrea Dumnezeu, așa că menține și spune adevărul în dragoste, urmând narațiunea Scripturii.

Inima vrea ceea ce dorește Dumnezeu, așa că discută cu respect cu cei cu alte păreri și nu se simte în niciun fel amenințată de opiniile diferite (Filipeni 1:28).

Inima vrea ceea ce vrea Dumnezeu, așa că se angajează într-o religie pură și neîntinată (Iacov 1:27), slujind pe cei din jur fără vreo agendă egoistă.  

Inima vrea ceea ce vrea Dumnezeu, așa că devine matură în gândirea ei (1 Cor. 14:20) și este condusă de Duhul Sfânt iar nu de pasiuni.

Inutil să spun că este un lucru fantastic când acest tip de inimă obține ceea ce își dorește.

De fapt, explicația lui Woody Allen pentru acțiunile sale este corectă. Totuși, consecințele pe care le aduce asupra culturii ”inima care-și face voia” depind de faptul dacă inima în cauză este una care se predă dorințelor sale naturale, păcătoase, sau dacă este una care este născută din nou (Ioan 3:3) și acționează în conformitate cu direcția lui Dumnezeu.

Inutil să mai spun, lumea are nevoie disperată astăzi de acesta din urmă, astfel încât oriunde s-ar întoarce societatea, să vadă oameni care sunt o „scrisoare a lui Hristos … scrisă nu cu cerneală, ci cu Duhul Dumnezeului celui viu, nu pe table de piatră, ci pe tablele de carne ale inimii” omului (2 Cor. 3:3).

Traducere după https://www.christianpost.com/news/the-number-1-worldview-today-is-woody-allens.html

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s