Ce este hula împotriva Duhului Sfânt?

de Sf. Nicolae Velimirovici

Aţi citit în Evanghelie aceste spuse ale lui Hristos: tot păcatul şi toată hula se va ierta oamenilor, dar hula împotriva Duhului Sfânt nu li se va ierta oamenilor nici în lumea aceasta, nici în cealaltă. Ce este hula împotriva Duhului Sfânt?

Este hula împotriva adevărului și vieţii, care este de la Dumnezeu-Duhul Sfânt. Necredinciosul, care urăște și prigoneşte adevărul lui Dumnezeu, huleşte împotriva Duhului. Sinucigașul, care urăște și ucide viața din sine, hulește împotriva Duhului. Fiindcă Duhul este numit Duhul adevărului şi Dătătorul de viață. În Evanghelia după loan scrie că Domnul Hristos L-a numit de trei ori pe Duhul Sfânt Duhul Adevărului (14, 26; 15, 26; 16, 13). Deci cine tăgăduieşte și batjocoreşte adevărul, tăgăduiește şi batjocoreşte pe Duhul Sfânt, tăgăduieşte și batjocoreşte pe Dumnezeu, Care e duh și adevăr.

De ce nu poate fi iertat acest păcat, în vreme ce orice alt păcat poate fi iertat? lată, lui Zaheu i s-a iertat iubirea de averi, femeii păcătoase i s-au iertat păcatele trupeşti, tâlharului de pe cruce i s-au iertat tâlhăriile și multor altora li s-au iertat multe alte păcate. Şi atunci, de ce să nu fie iertată și tăgăduirea adevărului, necredința, batjocorirea lui Dumnezeu-Duhul?

Fiindcă la cei mai întâi pomeniţi este rușine şi pocăință, pe când la ceilalți, nu. Cei dintâi, chiar dacă păcătuiesc, pot reînnoda legătura cu Dumnezeu prin rușine și pocăință — dar la cei din urmă toate legăturile cu Dumnezeu sunt rupte, și omul necredincios s-a depărtat nemărginit și deplin de Dumnezeu. La cei dintâi este slăbiciune, la cei din urmă, îndărătnicie. La cei dintâi, sufletul călătoreşte prin întuneric, însă măcar doreşte lumina. La cei din urmă, sufletul călătorește prin întuneric şi numește întunericul lumină. Când omul nu are nici cea mai mică voință să se mântuiască, Dumnezeu nu vrea să-l mântuiască cu de-a sila.

O altă hulă împotriva Duhului Sfânt este urârea vieții proprii și răpirea vieţii proprii. Duhul Sfânt Se numeşte Dătătorul de viaţă, Dăruitorul vieţii. Când omul primeşte viața de la Dătătorul de viață, însă din neştiința obârşiei acestui dar nu este recunoscător față de Dumnezeu, i se poate ierta. Chiar şi când cineva primeşte viața de la Duhul vieţii, și știe de unde a primit acest lucru de mare preţ, şi totuşi nu e recunoscător, i se poate ierta. Dar când cineva primeşte viaţa de la Duhul vieţii și o leapădă cu dispreţ, aceluia nu i se poate ierta nici în lumea aceasta, nici în cealaltă. Pentru a înţelege acest lucru trebuie să înțelegem mai întâi ce înseamnă a ierta. A ierta pe păcătos înseamnă a-i reda viața deplină, a-i dărui din nou viaţa: însă când cineva nu dorește viața, ba o mai și urăște și o disprețuiește, Dumnezeu nu are altceva să-i dea. De asta este şters din Cartea celor vii.

Să ne rugăm lui Dumnezeu să ne păzească de aceste păcate de neiertat, care înseamnă o nebunească răzvrătire a făpturii împotriva Făcătorului!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s